Pentru fiecare vecin, Max lătra diferit

Mariana Petroiescu

Dragi cititori,
Iubesc animalele şi mai ales câinii.  Iar Max a fost un câine cu totul și cu totul special pentru noi.

Mariana Petroiescu, Chitid, jud. Hunedoara

De când locuiesc la casă am avut totdeauna un câine, dar vă scriu despre Max, un câine frumos şi deştept, care ne-a umplut viața de bucurie. Max nu a fost dresat, dar ştia o grămadă de lucruri. Când veneam acasă, prin atitudinea lui ne anunța dacă ne-a căutat cineva. Pe stradă treceau multe maşini, dar el cunoştea zgomotul maşinii noastre şi lătra într-un anumit fel când venea soțul meu acasă. Lătra altfel pentru fiecare vecin sau prieten care ne vizita curent. Era un câine de pază deosebit.
Îi plăceau fructele şi dulciurile, în special bomboanele pe care le lua frumos din mână, fără să ne atingă cu dinții. Şi ceva curios, voia totdeauna trei bomboane. Câteodată ne jucam cu el şi încercam să îi dăm doar una sau două, dar el nu pleca până nu îi dădeam trei. Era foarte jucăuş şi trebuia să ne jucăm zilnic cu el.
În privința hranei a fost întotdeauna un răsfățat. Deşi a fost un câine de talie mare, Max nu mânca prea mult pentru că îi dădeam totdeauna hrană de calitate. Când a îmbătrânit, găteam special pentru el supă cu legume şi carne. L-am iubit foarte mult. Din păcate după 13 ani s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut fi salvat. A murit vara trecută. Am suferit ca după orice membru al familiei. Acum am adoptat un pui metis de labrador, pe care îl cheamă Blaky, dar despre el vă voi scrie în viitor.
Prin intermediul vostru o sfătuiesc pe doamna Emilia Gheorghe din Bucureşti, care în nr. 1/2011 al revistei spunea că băiatul dânsei îşi doreşte un cățel, să îi facă această bucurie. Un câine poate fi un prieten şi un bun tovarăş de joacă. Un câine deparazitat şi vaccinat nu prezintă niciun pericol. Se poate alege un câine cu păr scurt, care periat zilnic nu lasă păr peste tot. Nu este neapărat nevoie să fie cumpărat, poate  fi adoptat de la un adăpost sau prin anunțurile de donații care apar la rubricile de publicitate din presă.
Însă un câine presupune şi responsabilități. Trebuie explicat băiatului că dacă îşi doreşte un cățel trebuie să aibă grijă de el, să îi dea mâncare, să îl perie şi să se joace şi să îl plimbe în fiecare zi. De un cățel nu te plictisești şi nu poți să-l arunci undeva ca pe o jucărie stricată. Asta îl va ajuta să fie ordonat şi responsabil. De asemenea, o sfătuiesc pe doamna ca imediat ce va achiziționa câinele să meargă cu el la un  medic veterinar specialist în animale de casă, care o va îndruma ce trebuie făcut pentru deparazitare şi vaccinare şi cum trebuie îngrijit. Pare complicat, dar nu este. Sigur nu veți regreta.
Sper ca iubitorii de animale să le ocrotească, dar nu numai cu vorba, ci şi cu fapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *