Pentru încălzire, îmi fac brichete din hârtie și rumeguș

brichete hartie
Foto: Nelu Moți

Nelu Moți, Arad

Dragi prieteni,
Mă alătur familiei Practic(e) și vă împărtășesc cum economisesc câțiva bănuți în aceste vremuri dificile când fiecare leu contează. Ce e drept, ideea nu îmi aparține în totalitate, eu am vazut pe internet tot felul de prese pentru brichete de hârtie, dar eu am adaptat ideea la posibilitățile mele.
Brichetele de hârtie sunt, de fapt, tocături de hârtie în amestec cu rumeguș și presate în stare umedă pentru a-și păstra forma, care apoi se pun la uscat și se folosesc drept combustibil în sobele de teracotă sau la mașina de gătit cu lemne. Tot încercând diverse combinații, am găsit o rețetă care mi se pare cea mai bună: 2 părți hârtie tocată și o parte rumeguș sau talaș, dar nu grosier. Hârtia provine de la reclamele ce le primim săptămânal în poștă, ziare, caiete, cartoane de la ambalaje, se mai poate folosi pleavă sau orice ar putea arde. Eu pun hârtia la înmuiat de pe o zi pe alta, deoarece sunt multe reclame tipărite pe hârtie cerată, iar aceea se înmoaie mai greu, apoi în ziua următoare cu ajutorul mașinii de găurit și a tocătorului, confecționat de mine din două fâșii de tablă găurite și prinse pe un fier beton de 12 mm cu două piulițe, toc toată hârtia în apa în care se găsește. La sfârșit adaug o parte de rumeguș la două părți de hârtie și cu o cană torn în matriță. Matrița este făcută din resturi de țeavă de la canalizare de 110 mm, pe care am găurit-o cu un burghiu de 8 mm (nu are importanță diametrul găurilor, dar e bine să fie cât mai multe, pentru a se scurge apa mai ușor). Matrița se umple până sus și se presează cu pistonul făcut dintr-o bucată de lemn de foc cioplită cu toporul ca să intre în țeavă. Pistonul este acționat cu ajutorul unei pârghii improvizate dintr-o bucată de fier cornier sau un lemn mai gros, iar ca punct de sprijin am folosit scărița de la axul antenei TV. Se apasă cu putere până nu mai iese apă, apoi cilindrul se sprijină de muchia unei bucăți de lemn mai groase și se apasă din nou asupra pistonului forțând bricheta să iasă din cilindru, după care brichetele se pun la uscat: vara la soare sau toamna în podul casei, unde sunt curenți de aer și se usucă bine cam în 2 săptămâni, după care sunt gata de folosit.
Am încercat să fac și brichete numai din hârtie simplă, netocată și fără adaos de rumeguș și ies foarte bine, la pipăit sunt ferme, iar după uscare sunt tari. Dacă doriți să obțineți brichete mai subțiri, se pune o cană de umplutură în cilindru după care se pune un disc de tăiat fier de la polizorul de mână, din nou umplutură și încă un disc, iar la sfârșit să fie umplutură. După presare brichetele se separă foarte ușor datorită discurilor. Am început să produc aceste brichete în luna iunie, iar la testul de ardere sunt foarte mulțumit, pentru că dau destulă căldură și foarte puțină cenușă, iar avantajul suprem: sunt gratis. Încercați și voi, dacă aveți sobe și vreți să economisiți niște bani în iarna ce urmează!8 thoughts on “Pentru încălzire, îmi fac brichete din hârtie și rumeguș

 • April 6, 2013 at 7:18 pm
  Permalink

  f. interesant am sa incerc si eu

  Reply
 • September 30, 2013 at 5:20 pm
  Permalink

  Ce ma bucur ca am dat de articolul asta.Eu am sa zicem 2 spatii,casa “de sus” in care am centrala termica normala ,si un semineu simplu de 5-600 lei din magazin imbracat in caramida si decorat cu piatra + recuperator de caldura.Cu semineul incalzesc 3 camere. Din living am acces in 2 camere.Nu folosesc ventilatoare sa fortez aerul cald din living in cele 2 incaperi.Intr-o camera de 3/4m temperatura ajunge cam la 20*C,ceea ce e perfect doar folosind semineul.In celalat spatiu am o “sera” (crescatorie de pesti) si bucatarie de vara.E ca o anexa si folosesc 2 sobe de teracota.Desi stau la oras,am refenit la sfantul lemn de foc care e de neinlocuit la toate capitolele,mai ales cand e vorba de caldura.Si cam intentionez sa fac si eu ceva brichete.Nu de alta dar cu rumegusul din lemnul taiat cu drujba + hartie din reclame as putea face multe brichete si sa fac si economie. Va mai dau o solutie simpla de facut brichete din de am vazut pe net: Presa pentu tuburile de silicon + teava pvc potrivita lungimii si diametrului pistonului + 2-3 coliere pe teava de pvc (sa nu crape cand se dilata teava la presare) + astupat provizoriu celalalt capat al tevii pvc + cateva gauri in teava pentru a se scurge apa.Ar cam trebui sa fie usor. Felicitati pentru articol!

  Reply
 • October 26, 2014 at 6:20 am
  Permalink

  O imagine face cat o mie de cuvinte.

  Reply
 • February 11, 2015 at 7:52 pm
  Permalink

  De aceea nu se mai primesc ofertele trimise de diferite magazine,pentru ca anumite persoane le sustrag cu bratul ca sa faca aceste brichete.Asa inteleg unii romani sa faca unele lucruri in aceasta tara.

  Reply
 • December 27, 2015 at 9:23 pm
  Permalink

  Bravo barbate, asta trebe si ar trebuii sa faca toti Românii pt ca vedem ca padurile se tot taie cu nerusinare si nimeni nu mai planteaza nimic. Cat despre producerea de brichete eu cred asa cum ai spus ca e o treaba care nu costa nimic pt ca de primavara pana toamna tarziu sunt resurse date gratis de natura doar sa ne folosim de ele si nici decum sa risipim si sa aruncam la gunoi lucruri cum sunt, iarba care creste prin curte, ambalajele de carton si cutiile de la diferite produse, reclamele, ziarele, facturile cu tot cu plicuri si multe alte lucuri care ard si pe care le putem transforma in BRICHETE ca de asta este vorba.. Sanatate si caldura de la un free energy, fane de la alba..

  Reply
 • January 3, 2016 at 6:55 pm
  Permalink

  Acuma depinde si ce putere calorica ai, ca de scos numai fum nu face, un video ceva daca ai.

  Reply
 • November 10, 2017 at 6:44 am
  Permalink

  Este diferenta mare dintre brichetele cu rumegus si cele fara?

  Reply
 • November 13, 2017 at 9:12 pm
  Permalink

  Buna eu am i o teracota cu bazin in interior , si incalzesc 10 calorifere cu o presa luata de pe o,l,x, la care am pus un cric de 10 tone , eu cu o masina de tocat crengi toc si frunzele tot si le presez,amestecatec cu hartie,la uscat si pe foc merge bine numai, cam multa cenusa

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *