Pentru intimitate în spațiile vitrate, alege folia decorativă

autocolant geam
Foto: arhiva Practic Idei

Gheorghe VĂduva, sat Oltețani, com. Laloșu, jud. Vâlcea

Dragă cititorule,
Pentru a filtra lumina soarelui, acum când razele lui sunt din ce în ce mai arzătoare, și pentru a-i da totodată culoare geamului, gândește-te la o folie adezivă. Poate avea și un rol pur ornamental: poți decora cu ajutorul ei ușile vitrate din interior, ferestrele de la baie care au deschidere către balcon sau blocurile vecine, cabine de duș etc.
Aparent, fixarea acestei folii este extrem de simplă, dar trebuie să fii avizat în legătură cu micile dificultăți la montaj.
Ai nevoie de:
-peliculă adezivă asortată cu interiorul, ca model și culoare;
-dispozitiv de curățat geamuri (ștergător sau racletă) asemănător cu cele folosite pentru parbrizul mașinii;
s-oluție de apă și săpun;
-pulverizator și cutter.
Cum procedezi:
1. Prima etapă constă în spălarea perfectă a suprafeței vitrate (aflate la interior/exterior pe care vei lipi folia), pentru a elimina toate depunerile de praf, cu apă și săpun (sau acool), prin pulverizare, accentuând mai ales la colțuri. Cureți cu ștegătorul.
2. Măsori golul și apoi decupezi folia cu 2 sau 3 cm în plus, iar dacă folosești mai multe bucățele, trebuie să ai grijă să așezi modelul în același mod.
3. Partea care se lipește este protejată de o bucată de hârtie cerată. Trebuie să începi prin a desprinde această peliculă într-un colț.
4. Hârtia protectoare o exfoliezi treptat și începi aplicarea foliei din partea superioară a geamului.
5. Partea protectoare o desprinzi până la capăt, dar fără să apeși, pentru a putea remedia eventualele greșeli. Atenție, nu o decoperta de prea multe ori, pentru că s-ar putea să nu se mai lipească.
6. Elimini eventualele bule, de aer cu ajutorul racletei, presând din centru către exterior. Bulele de aer se elimină imediat, mai târziu pot fi diminuate sau chiar înlăturate complet cu ajutorul unui ac, cu care se înțeapă în centrul bulei și se presează ușor începână din marginile acesteia spre mijloc.
7. Când pelicula s-a lipit perfect, tai marginile (surplusul de material) cu ajutorul cutterului.
8. Dacă ai mai multe ferestre, repeți operația și pe celelalte geamuri având grijă să potrivești desenele.
Sfaturi utile:
Utilizează alcoolul sanitar pentru a spăla suprafața vitrată, înainte de a aplica folia. Spală geamul folosind hârtia absorbantă.
Pelicula poate fi aplicată pe orice fel de geam, numai să fie neted. Dacă are asperități, model în relief, lipești folia pe partea netedă.
Pentru a decupa exact suprafața de care ai nevoie, nu folosi foarfeca, ci un cutter. Cu acesta poți tăia atât folia adezivă, cât și pelicula protectoare.
Această peliculă se găsește în mai multe modele. Dacă suprafața vitrată este foarte luminoasă, alege o peliculă de culoare mai închisă (albastru sau verde). Dacă geamul este situat la nord (deci cu multă umbră), optează pentru o culoare caldă (galben sau oranj deschis).
De preferință, acest film adeziv se aplică la interiorul geamul, deși este foarte bun și rezistă chiar și atunci când este expus la razele ultraviolete.
Atenție! Folia cu adeziv (transparentă sau opacă) se aplică doar pe suprafețe uscate, pe când filmul aderă numai datorită electricității statice (fără lipici și se montează pe suprafețe umezite).
Folia adezivă este destul de ieftină și disponibiă într-o varietate largă de culori și modele (cu aspect de geam, perdea sau vitraliu). În schimb, cea electrostatică, fără lipici, se poate refolosi și lasă geamul curat. Reține că există și folii antiefracțe cu/fără protecție solară. Spor a treabă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *