Pentru omul harnic orice lucrușor este de folos

solar
Foto: Steluța Boanță

Steluța Boanță, București

Dragă redacție,
Mulțumesc pentru articolul publicat în nr. 1/2010 pag. 75. De data ceasta vă scriu cât de mult contează să gândești de două ori înainte de a arunca un lucru.
Când am pus termopane, dublurile din cornier nu le-am aruncat, le-am dus la țară, unde știam eu că tatăl meu le găsește locul. Așa a și fost. A pus ferestre la solar, la partea din față în dreapta și stânga ușii. Le-a vopsit gri să fie în ton cu ușa căci erau albe, a turnat o fundație mică din beton să le fixeze, le-a înălțat cu o altă ramă tot din cornier cu geam și astfel toată fața solariului e din geam, doar colțul de deasupra ușii este din folie. Acum face foarte ușor aerisirea după cum este nevoie, deschide ori o fereastră, ori amândouă sau deschide și ferestrele și ușa simultan.
Când este caniculă și trebuia să fie curent, folia din spatele solarului este ridicată în permanență pe jumătate și trebuia să o ridice zilnic și pe cea laterală, ceea ce însemna timp, ruperea foliei care trebuia prinsă cu sârmă. Iar când venea o ploaie cu pietre trebuia să stea să lase folia pentru a nu izbi apa roșiile, era o muncă grea pentru vârsta lui, pe când acum doar ridică un cârlig și deschide fereastra.
Din ușile vechi am făcut blaturi în pivniță și în magazie. Tocăria a fost toată tăiată mărunt și folosită la foc. Geamurile le-am păstrat pentru răsadnițe și de înlocuit cele sparte. Raftul din cămară, foarte solid, din cornier și blaturi din pal melaminat, îi este de mare folos mamei mele. Perdeaua din sufragerie a pus-o într-o verandă, iar pe cele mai uzate le-a făcut paravan de muște la uși.
Chiuveta rămasă de la baia noastră a montat-o tata aproape de grădină. Sus are un butoi mare din fier care se alimentează cu apă de la puț. Când vin de la muncă din grădină se spală pe mâini și își spală încălțămintea, papucii pentru a nu aduce pământ în curte.
Mocheta de pe hol am tăiat-o, am tivit-o și am pus-o într-unul dintre  balcoane, iar cea din dormitor în celălalt balcon. Alte două covoare le-am pus la țară în două verande. Din două paturi au făcut unul bun care i-a costat 200 lei. Linoleumul pe care l-am scos foarte curat, l-am pus în bucătăria de vară și pe cotețul găinilor pentru a proteja cartonul.
Și nu uitați, oameni buni, că într-o gospodărie cu oameni harnici, orice lucrușor este de folos.
Multe realizări și sănătate vă doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *