Pictură pe mobilă

Elena Habasescu
Elena Habasescu

Dragi cititori,
Aveți o mobilă mai veche, este de calitate bună și v-ați plictisit de ea, dar nu vreți să o înstrăinați ? Puteți să-i schimbați înfățișarea. Cum? Foarte ușor, pictați-o. Se poate picta orice fel de mobilă, fie lăcuită sau mată. Nu trebuie să fii neapărat pictor pentru așa ceva. Dacă lemnul din mobilă nu este dat cu lac trebuie aplicat un strat de grund pe porțiunea care urmează să fie pictată.

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș-Severin

Acest grund îl putem cumpăra de la magazinele cu materiale pentru pictură sau putem să-l pregătim noi din aracet pentru lemn sau clei de oase, oxid de zinc sau cretă de munte. Rețeta este: 2-3 linguri de aracet, 1 pahar de apă și 1 lingură de oxid sau cretă. Le amestecăm bine și acoperim porțiunea dorită. Lăsăm să se usuce, apoi o șmirgheluim puțin și mai dăm un strat. După ce s-a uscat, putem picta pe el. Consistența grundului trebuie să fie ca o smântână pentru frișcă, dar puțin mai subțire; dacă este nevoie, mai adăugăm apă la cantitățile menționate, consistența aracetului nu este totdeauna aceeași.
De ce materiale avem nevoie:
– culori în ulei pentru pictură – este bine să folosiți numai 2-3 culori, să nu fie modelul prea încărcat;
– o bucată de carton mai subțire din care ne facem un șablon;
– 2 pensule (mică și mare);
– cutter pentru decupat;
– creion și radieră.
Cum procedăm?
Alegem un model, flori sau forme geometrice. Tăiem cartonul cu câțiva centimetri mai mare decât modelul. Desenăm modelul pe el și-l decupăm cu un cuter sau o lamă. În șablon vom pune elementele principale din model, cele mărunte le vom face ulterior cu pensula. Pe același șablon putem lucra cu 2 sau 3 culori. Curățim și degresăm bine porțiunea de pe mobila care trebuie pictată, punem șablonul și-l prindem cu scoci să nu se miște. Cu o pensulă potrivită pictăm cu ulei primele elemente de aceeași culoare, spălăm pensula sau luăm alta dacă avem mai multe și trecem la a doua culoare apoi a treia. Când am terminat desprindem cu grijă scociul și îndepărtăm șablonul. Dacă ne-au rămas elemente mărunte pe care n-am putut să le punem în șablon, acum le vom picta direct pe mobilă.
Atenție! Șablonul trebuie șters ușor cu o cârpă moale pe dos, uleiul mai depășește puțin marginile modelului și dacă nu-l ștergem când îl aplicăm pe următoarea porțiune va deforma imaginea. După 4-5 zile pictura este uscată, iar după 5 luni ne cumpărăm o sticluță de vernis pentru ulei și aplicăm lacul peste pictură cu o pensulă. În felul acesta opera noastră va fi protejată și vom putea curăța mobila de praf fără să ne fie teamă că se întâmplă ceva cu modelul. Iată poze cu mobila mea veche de 25 de ani pe care am reînnoit-o prin această metodă. Este o mobilă lucioasă și n-a trebuit să pregătesc porțiunile unde am pictat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *