Plante agățătoare pentru frumusețe în curte și răcoare

clematite
Foto: Adriana Iliescu

Adriana Iliescu, Baia de Fier, jud. Gorj

Dragă redacție,
Mă bucur mult că am ocazia ca de data aceasta să vă povestesc despre florile mele dragi agățătoare. Vă mulțumesc că mi-ați publicat și unele scrisori, pentru care am primit premii și din bani mi-am cumpărat flori, ghivece și tratamente pentru ele. Sfaturile mele precum și ideile din reviste au dat roade, deoarece am primit numeroase scrisori de la prietenii revistei Practic-Idei, dar n-am putut face față tuturor solicitărilor și-mi cer scuze.
Îmi plac florile și de ghiveci și de grădină, dar acum am să vă povestesc cum am prins eu florile agățătoare. Plantele agățătoare feresc clădirile de umiditate, deoarece rețin ploaia și totodată feresc zidurile și de încălzirea prea mare. Cățărându-se la o înălțime mare, aceste plante înfrumusețează casele acoperindu-le cu un strat dens de lăstari viguroși cu frunze și uneori cu flori.
Sunt foarte multe soiuri de plante agățătoare, dar eu nu am decât hamei, clematite, trandafir, zorele, Mâna Maicii Domnului și luleaua turcului.
Cu toate că plantele agățătoare se pun să înfrumusețeze casele, eu nu am nimic pe casă pentru a nu strica zugrăveala, clematitele le-am pus pe lângă un gard de fier, Mâna Maicii Domnului (2 culori) pe lângă pomi, zorelele la fel, bignonia (luleaua turcului) pe lângă un vișin căruia i-am tăiat o parte din ramuri, trandafirii pe lângă zidul de la stradă.
Clematitele (5 soiuri) unele le-am cumpărat, altele le-am primit la schimb cu alte flori.
Le-am pus pe un gard de fier ce desparte casa de restul curții și atunci când înfloresc sunt un adevărat panou cu flori colorate, albe, mov, bordo, grena, uni sau în 2 culori.
Le-am înmulțit cu ajutorul coardelor bătrâne pe care le-am băgat în pământ scoțând vârfurile afară. În cel de-al doilea an ies mai mulți pui care se ridică repede, care mai de care mai mare și mai frumos. Clematita se înmulțește și prin semințe, dar se dezvoltă mai greu și înflorește la 3-4 ani. Semințele le-am pus la germinat într-un ghiveci pe care l-am acoperit cu folie de plastic pentru a menține umiditatea. Germinarea are loc între o lună și 3 luni în funcție de temperatură și sol. Butășirea am făcut-o primăvara și toamna. Primăvara scurtez lăstarii pentru a crește alții noi mai puternici și viguroși. Este o plantă mai puțin pretențioasă în privința solului, dar necesită apă.
Am observat că dacă au tulpina puțin umbrită, florile rezistă mai mult. Ca îngrășământ le pun macerat de gunoi de la găini, iar toamna le pun bălegar de vacă pentru a nu degera rădăcina. Ca să înflorească până toamna târziu, le rup coardele pe care au trecut florile și apar alți lăstari noi cu flori pe ei. Afânarea locului o fac după ce le ud și le pun îngrășământ.
Zorelele sunt plante perene agățătoare. Cu 3 ani în urmă am cumpărat un plic cu semințe și de atunci le strâng eu semințele.
Sunt de mai multe culori, dar eu am numai albastre. Anul trecut le-am avut în partea de sud a unei terase. Am prins fiecare fir de ață, am legat-o de streașină și când au crescut mari plantele și au înflorit, au format o adevărată perdea verde cu flori albastre. Ca și clematitele, zorelele nu sunt pretențioase la sol, dar și lor le trebuie apă. Le ud dimineața și seara, dar le mai pulverizez și frunzele pentru a fi mai viguroase. Sunt plante care ne încântă cu bogăția de flori, iar când semințele ajung la maturitate le culeg pentru anul următor.
Și trandafirii cățărători încântă gardul de la stradă cu coloritul florilor lor. I-am prins pe toți sub sticlă, iar acum sunt mari și se înmulțesc din pământ, dar nu las mai mult de 1-2 coarde pentru ca florile să fie bogate. Toamna le pun bălegar și le fac mușuroi, iar primăvara după ce îi răresc, îi întind pe gardul de deasupra zidului. Rezistă la secetă, dar în timpul înfloritului îi ud mai abundent, în orice sol, dar îl afânez de mai multe ori pe vară. Dacă cineva are alte culori și vrea la schimb, eu am roșu, galben, roz cu flori buchetate și mici și roz deschis cu flori de mărime medie.
Toate florile mele încântă ochii trecătorilor pe stradă, mai ales că stăm aproape de Peștera Muierilor și vin turiști mulți. Chiar unii dintre ei opresc și-mi cer lăstari și mi-am făcut mulți prieteni datorită florilor. În fiecare vară vin și ne salută, ba mai aduc și ei flori din cele de care nu am eu și mă bucur mult.
Tuturor vă doresc sănătate și prietenii legate cu ajutorul florilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *