Plantează de pe acum bulbii florilor de primăvară

Foto: arhiva Practic Idei
Foto: arhiva Practic Idei

Felicia Dobrican, com. Moravița, jud. Timiș

Dragi prieteni,
Mulțumesc pentru premiile acordate articolelor mele din nr. 6 și 7 ale revistei și pentru ideile ingenioase pe care le-am găsit în paginile revistei. O citesc lunar, iar prin intermediul ei mi-am făcut mulți prieteni. Revin cu sfaturi despre flori.
Vin în ajutorul cititorilor cu sfaturi folositoare pentru a cultiva plantele cu bulbi: narcise, stânjenei, brândușe, lalele, ghiocei. Aceste flori drăguțe oferă o magie de culori dacă sunt plantate după ordinea înălțimii și se ține cont de înflorirea lor.
De obicei le scot din pământ de la sfârșitul lunii iulie până pe 15 august și le păstrez la loc ferit de razele soarelui timp de o lună de zile, iar până începe școala efectuez lucrări de îmbunătățire a solului, adică sap, afânez. În perioada 15-20 septembrie plantez câte o ceapă doar la adâcimea de 10-20 cm. Bulbii nu trebuie ținuți prea mult pentru că se usucă. Eu îi plantez pe șanțuri, pun pământ făcând romburi sau cercuri, iar când înfloresc, printre plante semăn alte flori care rămân pe vară. Pun pământ gras îmbunătățit cu gunoi de la animale, puțin nisip pentru drenaj sau rumeguș.
La plantare se pune câte un bulb la o distanță de 10-15 cm, căci așa înflorește fiecare, și la o adâncime de 20 cm. Rizomii de stânjenel se divizează și se plantează imediat. Ca îngrășământ folosesc făină de oase. Îngrășăminte nu puneți direct pe plantă, doar printre ele, recomandabil primăvara când sunt răsărite.
Dacă achiziționați de Ia magazinele specializate acești bulbi, nu cumpărați niciodată bulbi prea uscați, moi sau mucegăiți. După scoaterea din pământ, țineți bulbii după cum v-am spus, cam o lună în locuri uscate și răcoroase, în săculeți de pânză, după culori, atenție mare: nicidecum în pungi de plastic sau cu pământ umed pe ei.
Narcisele înfloresc în luna martie-mai, sunt acei clopoței aurii care înfloresc primăvara. Ghioceii apar în perioada februarie-martie, lalelele în martie-mai, stânjenelul care are un colorit suav, exotic ne încântă în mai-iunie cu frumusețea florilor. Toate aceste fori se pretează și ca flori tăiate. Primăvara și vara se fertilizează, se udă regulat și se feresc de dăunători. Tot la începutul toamnei se pun și butași de trandafiri, dar despre asta am văzut că s-a mai scris prin paginile revistei.
Toamnă frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *