Prășesc castraveții

castraveciori pe vrej
Foto: arhiva Practic

Sidoneta Ploiță, Râșca, jud. Suceava

Stimată redacție a revistei Practic Idei, Răspund unui cititor care îmi cere sfaturi în legătură cu plantarea următoarelor legume: roșii, castraveți, fasole de arac, joasă.
Este vorba despre domnul Nicolaie Nicula din Brașov. M-am bucurat că mi-a cerut sfaturi, pentru că, locuind la țară, am experiență. Îi răspund în revistă să ajut și alți cititori. Plantarea roșiilor. Noi o facem strict pentru consumul familiei. Nu putem să facem cultură intensivă, deoarece resursele nu ne permit investiții mari. Cultivăm roșiile în solar, pentru a evita orice calamitate, dar și pentru că în zona noastră doar o singură ploaie cu gheață ne poate distruge toată cultura. Din acest mini-solar avem asigurată producția de roșii pentru întregul an. În vară consumăm în salate și cu surplusul pregătim suc de roșii pentru iarnă. Nu stropim cu nimic toxic pentru că dorim o cultură bio. Singurele tratamente sunt naturale: macerat de urzică și zeamă bordeleză. Este de ajuns, nu trebuie să exagerăm. După culesul lor, în toamna târzie, adunăm tot ce-a mai rămas, roșiile verzi, gogonelele, pentru a le pune la murat în canistre, cu multă țelină și usturoi pentru aromă. Platarea castraveților. Castravetele se poate planta atât pe rânduri, cât și în cuiburi, cu distanțe mari între ele, pentru o dezvoltare cât mai bună. După semănare, așteptăm planta să răsară, facem operațiunea de prășire și îndepărtare a buruienilor. Evităm pe cât posibil să strivim lujerii, deoarece castravetele se amărăște și nu mai este bun. Îi recoltăm când sunt mici, îi punem în bidoane de 5-10 litri, cu mărar (o crenguță), usturoi și rondele de morcov. Nu se pune conservant sau altceva. Se țin în locuri răcoroase până la punerea definitivă în cămară sau beci. Plantarea fasolei. La această leguminoasă eu folosesc mai multe soiuri. Soiurile cățărătoare. Este o metodă des întâlnită la noi. Fiind numită și fasole „grasă”, deoarece boabele astfel obținute dau impresia la masă a unei specii diferite de fasolea simplă albă, ea fiind mult mai gustoasă, de aceea noi o folosim frecvent. Ea se pune în cuiburi, câte 5-6 boabe laolaltă și se leagă după a doua sau chiar a treia frunză, pentru o bună susținere. Astfel, planta se va cățăra pe suportul creat și va rodi, mai întâi păstăi fragede și bune de pus în congelator, iar cea rămasă neculeasă va fi recoltată toamna târziu, pentru a asigura provizia necesară de fasole uscată, pe timpul iernii. Soiurile fasole joasă (pitică). Procurarea semințelor se face din magazinele specializate, unde o găsim la plicuri. Acest tip de fasole nu necesită alte lucrări. Se pune în cuiburi, se întreține ușor și este foarte roditoare. Ea se pune în congelator, în punguțe, pentru a avea păstăi proaspete pentru tot timpul anului. Sau se mai pot pune păstăile la sterilizat în borcane, păstrându-se la fel de bine, pentru consum. Cu puțină grijă la ceea ce am plantat și dacă mai este și un an bun, ne vom putea bucura de roade. Dar știți și voi că „omul sfințește locul”. Primăvară plină de realizări!



One thought on “Prășesc castraveții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *