Prepelițele cresc foarte repede

prepelita adult
Foto: Maria Șovrea

Maria Şovrea, Borşa, jud. Maramureş

Dragă redacție,
Vin în ajutorul cititorilor cu sfaturi despre creşterea prepelițelor, dând răspuns domnului Ion Ganea, din Bucureşti, din revista Practic-Idei, nr. 1/2010, pag. 11.
Prepelițele se întrețin uşor, sunt economice şi se pretează la creşterea intensivă în combinate tip industrial. Prepelița domestică este cu 30-60% mai grea decât cea sălbatică, este mai puțin grasă, are o proporție mai mare de carne şi prezintă o mare variabilitate în culoarea penajului sau a ouălor. Masculii au totdeauna o greutate cu circa 20 g mai mică față de cea a femelelor ce au 140-150 g.
În sistemul de creştere intensivă, prepelițele ouătoare stau în cuști separate de cele pentru îngrășat, care sunt tăiate la vârsta de 40 de zile, când ajung la 100-120 g.
Ouatul prepelițelor începe la vârsta de 6-7 săptămâni, producția de ouă fiind aproximativ 200 bucăți pe an (maximum 350), iar un ou are o greutate medie de 10 g. Incubația durează 16 zile. Prepelițele se hrănesc cu furaje concentrate pentru păsări, special făcute, sau preparate acasă, proaspete, din nutrețuri, cereale.
Ouăle de prepeliță sunt mai gustoase şi mai bogate în substanțe nutritive decât cele de găină. Astfel 5 ouă de prepeliță, care corespund în greutate unui ou de găină, conțin de 5 ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai multă vitamină B1, de 15 ori mai multă vitamină B2. Ajută la tratarea astmului, a hipertensiunii, arteritelor şi altor boli.
Răspund și doamnei Miruna Popa, din Bucureşti care cerea sfaturi în nr. 1/2010, pag 59, în legătură cu boala puilor şi păsărilor sale. Boala este cauzată de stafilococii din adăposturi, incubatoare, de pe suprafața pielii şi mucoasa căilor digestive şi respiratorii anterioare ale păsărilor. Frecvența infecției este mai mare la tineretul aviar de 3-4 săptămâni, decât la cele adulte. Stafilococii pătrund în organism prin piele sau mucoasa lezionată și pot declanşa o formă cronică cu localizări articulare (artrita infecțioasă a păsărilor – ologirea), fie o infecție septicemică acută.
Preventiv trebuie curățate şi dezinfectate bine cotețele, incubatoarele. Eu am spălat cotețul bine, apoi l-am stropit cu piatră vânătă şi apă de var. L-am lăsat închis 1-2 zile şi apoi după aerisire am lăsat păsările înăuntru.
Totodată, puii trebuie bine hrăniți. În primele 3 zile le dau apă fiartă tratată (1 streptomicină la 2 l apă). Apoi le fac ceai de mentă, nu le dau apă. Le pun brânză de vaci amestecată cu gălbenuş de ou ca să aibă calciu. Zerul îl diluez şi-l pun la găini. Le dau și sfărâmătură de orez când au 5-6 săptămâni, apoi grâu. Le dau salată, spanac tocat mărunt amestecat cu lapte acru şi mălai. Le hrănesc doar cu alimente făcute de mine, proaspete, nu le dau păsărilor concentrate. Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *