Remedii cu piersică dulce şi sănătoasă

www.pixabay.com
www.pixabay.com

Fănica Doina Ţană, Brăila

Stimată redacţie,

În copilărie am învăţat multe despre piersică, fruct adus de perşi în Europa, după cum m-a învăţat tataie.

Bunicul (Dumnezeu să-l ierte!) a fost un om învăţat, medic veterinar, însă citea mult şi ne învăţa şi pe noi multe. Tot de la el ştiu că în Evul Mediu, piersica era considerată otrăvitoare, din cauza conţinutului de acid cianhidric din sâmbure. Piersicii i-au fost recunoscute calităţile terapeutice şi şi-a câştigat în timp renumele de care se bucură şi astăzi. Regele Franţei, Louis al XIX-lea şi scriitorul Voltaire foloseau regulat siropul de flori de piersic drept laxativ. Efectul lui blând îl recomandă şi copiilor. Bogată în vitaminele A, B, C, piersica este un fruct pe care stomacul îl suportă uşor. Sunt multe varietăţi de piersici, cea albă, din care se face şi vin, fiind cea mai suculentă şi gustoasă.

Ca laxativ, bea dimineaţa pe stomacol gol, un pahar cu suc de piersică strecurat, obţinut prin presarea a două fructe, după ce le-ai scos sâmburele şi le-ai curăţat pieliţa. Ca purgativ, se face o infuzie din 30 g frunze uscate de piersic, într-un litru de apă clocotită. Bea zilnic o cană de ceai, seara, la două ore după cină. În cazul copiilor, nu depăşi 5 g de frunze la 1 litru de apă. Aplicată pe obraz, pulpa de piersică bine coaptă catifelează tenul. Miezul bine copt şi zdrobit se lasă jumătate de oră pe faţă, apoi se spală cu apă călduţă. Sănătate tuturor!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *