Semănăm din producția proprie

usturoi și ceapa
Foto: Maria Iosip

Maria Iosip, Galați
Dragă redacție, am citit cu mare plăcere toate articolele din revistă. Mare mi-a fost bucuria și când mi-am văzut scrisoarea în paginile revistei. Iată cum economisim și noi.
An de an noi semănăm și plantăm de fiecare dată din producția proprie. Primăvara semănăm usturoi, ceapă, bob, mazăre, dovleci, roșii, castraveți, salată creață și multe altele. Avem vetre cu pătrunjel, leuștean cimbru, busuioc, iar mărarul este peste tot. Îl semănăm, dar el are grijă și apare unde nici nu te gândești. Semințele bine coapte sunt luate de vânt și împrăștiate în toată grădină. Vă spun cum obținem noi usturoi bun, de calitate, semințe de mărar și boabe de fasole de toate felurile. Vara și toamna sunt anotimpurile când trebuie să ai grijă să aduni semințe pentru a avea ce semăna primăvara. Avem multe avantaje: știm ce semănăm – semințe din plantele cele mai frumos dezvoltate, cele mai viguroase; apoi economisim mulți bani, nu-i mai dăm pe semințe în piață. Primăvara devreme plantăm usturoiul, obținut din recolta din toamnă. Anul acesta am mai schimbat și am pus usturoi trimis de o prietenă dragă, Elisabeta Gligor, corespondentă fidelă și a revistei Practic Idei. Usturoiul l-am curățat și l-am frecat ușor. Am săpat pământul la hârleț, am greblat bine de tot cu grebla, apoi cu sapa am făcut vetre. Usturoiul a fost plantat pe rânduri. Toată vara am avut grijă să smulgem buruienile și să fie pământul afânat. De udat l-am udat mai rar, că așa a fost soiul. Când am observat că încep tulpinile să se usuce l-am scos, l-am depozitat pe prispă la soare și la loc ferit de ploi. Am împletit 3 cununi, iar restul l-am pus în lădițe de plastic pentru consumul curent. Acum funiile de usturoi sunt agățate în cui, la temperatură și loc potrvit. Pentru iarnă însă, avem grijă să-l depozităm în magazie, la loc ferit de îngheț. Usturoiul odată înghețat, nu mai poate fi folosit. Am trecut apoi să smulgem fasolea care se uscase, numai bună de cules. Am depozitat-o pe o folie de plastic, unde se va usca mai bine. Apoi trebuie bătută (se bate bine cu furca), adunate boabele, vânturate (să eliminăm impuritățile) și depozitate în saci de bumbac sau de cânepă și atârnați de grindă, unde sunt feriți de umezeală. Mărarul se va smulge și se va lăsa la uscat. Se vor scutura apoi bine florile de semințe. Semințele astfel obținute le pun într-o cutie de metal, închisă bine. La fel se procedează și cu semințele de salată. Se smulg plante mari, viguroase, se lasă la uscat până ce cad semințele. Vânturăm, apoi depozităm se-mințele, tot așa în cutii de lemn sau metalice. Urmează să adunăm dovleceii de mâncare și dovlecii de plăcintă – cei ce sunt lăsați anume pentru semințe. Când sunt bine copți, adunăm semințele, le spălăm, le uscăm la soare, apoi le păstrăm în cutii bine închise. Pentru a împleti funii de usturoi ne folosim de sfoară și împletim în trei, punând câte două-trei căpățâni de usturoi cu frunze cât mai lungi. Împletim cununa cât vrem de lungă și legăm tot cu sfoară. Pe timpuri se foloseau la împletit, mi-a spus mama, și pănușe, să fie cununa mai trainică. Spor la treabă!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *