Sistem practic de adăpat pentru animalele din gospodărie

www.pixabay.com
www.pixabay.com

@ Geza Bukaresti, Târgu Mureş, jud. Mureş

Stimată redacţie,

Pentru a se economisi timp şi efortul fizic pentru a căra mai multe găleţi cu apă de la fântână până la grajd, unde se află mai multe animale din gospodărie, propun cititorilor un sistem de conductă foarte simplă şi eficientă, care poate fi uşor de realizat.

Acest sistem de transport al apei printr-o conductă subterană este compus dintr-o pâlnie ce face legătura directă prin conducta subterană, cu jgheabul de adăpare a animalelor.

Această conductă de transport al apei trebuie îngropată la cel puţin 60 cm adâncime în pământ, pentru a preveni îngheţarea apei în conductă iarna. Pentru umplerea jgheabului de adăpare a animalelor se deschide capacul de protecţie şi se toarnă apă de la fântână, cu găleata în pâlnie care este făcută din tablă zincată subţire, cu volumul de 1,5-2 ori mai mare decât volumul unei găleţi de fântână. Înălţimea la care este montată pâlnia, adică partea de sus a acesteia, trebuie să fi e aproximativ aceeaşi cu înălţimea inelului fântânii.

Conform principiului vaselor comunicante, apa ce traversează conducta ajunge în jgheabul pentru adăpare, unde legătura este făcută la fundul acesteia. În timp ce se toarnă apă în pâlnie cu găleata, după un timp se poate observa gradul de umplere a jgheabului datorită unui indicator de nivel, montat paralel de conductă.

www.pixabay.com
www.pixabay.com

Pe desen este indicat acest nivel tot cu o altă linie întreruptă (în dreapta și partea de mijloc a desenului). Mărimea (volumul) acestui jgheab este determinată de numărul animalelor din grajd și consumul de apă al acestora pe zi. Astfel nu mai trebuie cărată apă zeci de metri, de la fântână până în grajd, în diferite condiții meteo, ci ne folosim de acest sistem.

O altă variantă suplimentară de umplere a jgheabului este colectarea apei de ploaie de pe acoperișul grajdului. Astfel, apa de ploaie nu mai curge pe solul din jurul casei, ci este captată în modul prezentat în figura alăturată. Când plouă, apa ce curge de pe acoperiș în streașină, este dirijată prin conductă în rezervorul de captare a apei. Iar ca surplusul de apă de ploaie astfel captat să nu se reverse din rezervor, acesta mai este prevăzut și cu o țeavă de curgere a apei excedentare, când nivelul apei depășește nivelul maxim stabilit pentru umplerea acestui rezervor colector. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *