Toamna pun în beci ghivecele cu Zefirantes

trandafir copăcel alb
Foto: Natalia Neagu

Natalia Neagu, loc. Stoenești, jud. Argeș

Vă mulțumesc pentru publicarea scrisorii din nr. 8/2013 și bineînțeles pentru premiul acordat, care este binevenit mereu. Vă scriu iar despre flori.
Admir mai ales pozele cu flori. Toată vara, grădina, terasele și etajerele mele sunt pline de culoare, care îți încântă ochiul și sufletul. Vă scriu despre 2 flori de suflet ale mele, pe care mi le-am achiziționat datorită articolelor din revistă. Este vorba despre Zephiranthes și trandafirul alb (tip copăcel). Zefirantes l-am luat (un ghiveci cu 4 fire de bulb) în anul 2008, de la nașa mea. Am aflat multe despre această plantă din paginile revistei, dar și denumirea științifică. Popular, în zona județului Argeș, de unde am primit ghiveciul, i se spune brândușă de vară sau ghicitoare văratică. Îi trebuie udări dese și pământ cu drenaj bun în ghivece. Îi plac ploaia și soarele. Eu țin plantele în ghivece atârnate cu cârlige de plasa gardului. În lunile iunie, iulie și august a fost o mare de flori roz, bogate, care din păcate se trec repede, dar apar imediat altele. Toamna le bag în beci pentru repausul de toamnă-iarnă. Le las să li se usuce frunzele (foarte subțiri, ca iarba) și le întrerup udarea. Primăvara devreme, le răresc din ghiveci, las 4 sau 5 bulbi într-un ghiveci și le dau afară, după ce trece gerul. Încep să le ud treptat și imediat după prima ploaie de primăvară apar bobocii de floare. Ca îngrășământ, eu le pun numai macerat din gunoi de pasăre diluat. Pentru a ilustra ceea ce v-am scris, vă trimit o poză cu cele 5 ghivece cu florile roz ale zefirantesului. În partea dreaptă a pozei se observă și floarea aproape trecută a unei plante achiziționate mai de mult și anume Yucca, care mi-a înflorit anul acesta și am fost foarte încântată de maiestatea florii și a parfumului exotic ce-l degajă.

Vă prezint și o altă plantă de suflet și anume trandafirul alb, tip pomișor, cu florile parfumate care din mai înflorește continuu, până în septembrie, dacă tai florile veștede și trecute. Trebuie plantat la soare, deoarece iubește căldura și necesită 10 ore de soare pe zi. Se înmulțește tot prin butași puși sub sticlă în lunile august și septembrie, dar udați des. Am pus 5 butași sub sticle de plastic și s-au prins toți. Menționez că anul trecut în primăvară, o nepoată m-a rugat să-i dau un asemenea copăcel cu rădăcini. L-am scos cu pământul aferent și l-a luat la ea, la Pitești, unde s-a adaptat perfect. Și ea, la rândul ei, dă butași din el prietenelor, pentru înmulțire. Atât Zephiranthes, cât și Yucca și trandafirul alb, nu sunt plante pretențioase și se adaptează oricăror grădini, numai să se respecte cerințele de bază și să-ți placă florile. Datorită vouă, dragi prieteni, am achiziționat în 10 ani de când stau la casă, tot ce am în grădina de flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *