Trăiesc în paradisul florilor

azalee roz
Foto: Aurelia Bizubac

Aurelia Bizubac, Brăila

Dragii mei,
Pentru că plantele ne aduc multe satisfacții, ne relaxează, ne redau sănătatea prin oxigenul dăruit, trebuie să le acordăm și noi atenție sporită. Fiind pasionată de flori am reușit să le mențin frumoase și înflorite și iarna.
Aveți grijă cum udați florile, corect îngrijite stau înflorite perioade lungi din an.
Azaleea este planta cu frunze lucioase, lunguiețe și ușor păroase, cu flori viu colorate care cresc deasupra frunzelor, ce pot fi: albe, roz, roșii, portocalii. Are nevoie de pământ bun, din cel pentru flori, cu turbă sau un amestec egal de turbă, nisip grosier, pământ de pădure și pământ din grădină fără calcar. Nu suport calcarul din apă și se udă de două ori pe săptămână cu apă fără calcar (de ploaie) iarna și vara mai des. Atenție: nici apa prea multă nu-i face bine, așa că trebuie udată moderat, iar apa se pune în suportul ghiveciului. Preferă locurile semiumbrite și uscate, ferite de soare. Nu uita să o uzi, pentru că florile și bobocii se veștejesc și devin maronii, iar când este cald pulverizează frunzele cu apă fără a uda și florile. Se ține într-o cameră cu temperatură nu prea mare.
Mușcatele  curgătoare le-am păstrat și iarna în încăperi luminoase (bucătărie) cu temperatură moderată. Le ud cu puțină apă, o dată pe săptămână, căci sunt plante care rezistă fără apă. Folosesc apă de ploaie pe care o aduc de la țară sau apă păstrată în sticle cel puțin 2 zile la temperatura camerei. La mușcate tund lăstarii uscați, iar pe cei putrezi îi arunc. Primăvara schimb circa 10 cm, de pământ de la suprafața ghiveciului sau jardinierei și îl completez cu altul proaspăt. Stropesc florile cu îngrășământ lichid (Vita-flora) o dată la 2 săptămâni, asigurând astfel o creștere abundentă, sănătoasă și rod bogat de flori. Le ud numai de sus în jos, ca să nu iasă sărurile din pământ. Mușcatele nu se udă precum azaleele, punând apă în suportul ghiveciului.
Aphelandra este o plantă ornamentală foarte frumoasă, cu fruzele subțiri, verzi cu nervuri albe și galbene, colorate atrăgător, care crește asemeni unui arbust. Pe timp de vară, la o temperatură de 21-27 grade Celsius nu o expun direct la soare, o țin în sufragerie, dar îi asigur lumină multă. Vara o ud din abundență, fără să fac exces și când e foarte cald îi pulverizez apă pe frunze. Iarna rezistă până la 10 grade Celsius și o ud mai rar. Înmulțirea se face primăvara prin butași, obținuți din vârfurile lăstarilor, puși în apă aproape în întregime și ținuți la loc luminos. Atenție! Îi dăunează curenții de aer.
Aceasta este una dintre pasiunile mele. Părerea mea este că iubind florile, suntem fericiți. Vă doresc sănătate celor din redacție, cât și cititorilor dragi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *