Trandafirul chinezesc se tunde toamna sau primăvara

trandafir chinezesc
Foto: Maria Todireanu

Maria Todireanu, Roman, jud. Neamț

Dragele mele prietene,
Sunt o mare iubitoare de flori. Locuiesc într-un apartament cu trei camere, care are şi trei balcoane, deci am spațiu suficient pentru flori. Colecția mea de plante decorative este formată din aproximativ 50 de ghivece: crini (alb, roz, roşu), violete, crăciunițe (roz, albă), steaua şerifului, Aloe vera, ficus, cerceluş, muşcate, voalul miresei etc. Foarte drag îmi este trandafirul chinezesec, o plantă plină de flori mai tot timpul anului, despre care vreau să vă spun câteva lucruri.
Această plantă originară din Asia a fost adusă în Europa acum vreo 300 de ani. Nu este pretențioasă, dar trebuie ținut cont de câteva reguli dacă vrei să înflorească şi să arate bine.
Trandafirul chinezesc se plantează într-un ghiveci suficient de mare şi trebuie aşezat la lumină, are nevoie de un sol special, un amestec format din 1/2 mraniță, 1/2 pământ de țelină şi puțin nisip. Pământul de la suprafață trebuie înlocuit cu altul proaspăt, an de an. La intervale de 4-5 ani, primăvara, trandafirul se mută în ghivece mai mari. Ca să îl ajuți să înflorească pune-i de două ori pe lună îngrăşământ cu fosfor şi potasiu.
Variațiile mari de temperatură duc la căderea florilor şi a frunzelor; dacă nopțile devin reci bobocii nu mai înfloresc. Pe timpul verii trebuie să aibă în permanență pământul umed, iar pentru asta pământul trebuie udat, nu lăsa pământul să se usuce, dar nici să fie îmbibat cu apă, deoarece planta ar putea muri; de asemenea şi frunzele trebuie pulverizate cu apă pentru a menține umiditatea la nivelul optim.
Primăvara sau toamna târziu, dacă planta are 2-3 ani, coroana se aranjează tăind ramurile laterale, apoi se ciupesc vârfurile şi ramurile tinere, această operațiune ajută la ramificare. În perioada de înflorire nu trebuie schimbat locul ghiveciului, planta şi-ar putea pierde bobocii.
Înmulțirea se realizează de obicei prin butaşi. Atunci cand rupi vârful plantei pentru a-i corecta forma, alege un lăstar cu 4-5 frunze. Pentru înrădăcinare se recomandă păstrarea butaşului la o temperatură de 22-25 grade în apă sau în pământ bogat în substanțe nutritive. Spor la muncă și flori frumoase!

One thought on “Trandafirul chinezesc se tunde toamna sau primăvara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *