Ud florile cu apă de ploaie

coleus
Foto: Natalia Neagu

Natalia Neagu, Stoenești, jud. Argeș

Dragă redacție și dragi cititori, m-am gândit să vă scriu și despre plantele pe care le dețin, vreo 120 de ghivece în interiorul casei, pe pervazurile ferestrelor, cu orientare spre sud, est și vest.
Iubesc deopotrivă și plantele de interior și pe cele de grădină. În interior am multe plante decorative prin frunze: yucca, sansevieria înaltă și pitică, ficus, palmier, ferigă, asparagus, dar și plante cu flori cum sunt: trandafiri japonezi cu floare bătută crem și roșu-bordo, mușcate drepte și cu frunza creață, crinul păcii etc.

Dar de data aceasta vă scriu despre crizantema cu floare galbenă. Am primit un fir cu boboc de la o mătușă în toamna anului 2007, care spunea că nu are unde s-o țină peste iarnă și știind că îmi plac foarte mult florile și am condiții pentru ele peste iarnă, s-a gândit să mi-o dăruiască. Deci, de la acest singur fir din 2007, am ajuns să am acum 4 ghivece și din proprie experiență vă spun ce am observat. Din rădăcină cresc pe lângă plantă (firul respectiv) și alți lăstari, cam unul sau cel mult trei, care în anul următor va face flori. Într-un ghiveci poți lăsa un fir cu lăstari noi, iar ca să nu fie prea aglomerat, la 2-3 ani separi cu un pic de rădăcină și pui în alt ghiveci. Eu așa am făcut. Pământul din ghiveci este de mușuroi de cârtiță amestecat cu o parte nisip de râu și un pic de cenușă de lemn. Le ud cu apă de ploaie, nu foarte des, doar să nu fie pământul uscat, niciodată deasupra ghiveciului. Le scot primăvara afară la aer și stau așa până vine frigul evitând bruma. Dar în această toamnă la noi a venit gerul încă de la 1 octombrie, așa că le-am dus în living, la fereastră cu orientarea spre sud și iată-le în luna decembrie 2013 la poză. Au ținut florile până la sfârșitul lunii, apoi le-am tuns cam trei sferturi din plantă și le-am dus pe scara beciului, să ierneze acolo.

De la voi am citit și aflat de oxalis, o plantă purtătoare de noroc și în 8 martie 2013 soțul mi-a făcut cadou un ghiveci. Nu vă închipuiți cât mă bucură această plantă, cu etapele pe care le parcurge ziua și noaptea, dar mie îmi place și culoarea frunzelor și formatul lor. O iubesc enorm. De la voi am învățat s-o îngrijesc și pentru asta vă mulțumesc mult. Astă vară a fost înflorită și am avut-o pusă într-un ghiveci suspendat, pe terasa dinspre est, era încântătoare cu frunzele mov și floricelele mici albe. Le iubesc pe toate, le îngrijesc după sfaturile din Practic Idei.

One thought on “Ud florile cu apă de ploaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *