„Udatul” de Paști

Felicia Dobrican, Gaiul Mic, com. Moravița, jud. Timiș

Dragii mei,

În zona unde m-am născut, Unguraș, com. Dumbrăvița, jud. Maramureș, tradițiile se păstrează azi ca și pe vremuri. Eu le iubesc și le păstrez la fel, aici, în zona Timișoarei, unde locuiesc. Bunica mea le ținea mai strict, cu post, rugăciuni, dar acum lumea asta modernă le lasă deoparte; se mai păstrează doar făcutul pâinii, cozonacului, mielul, ouăle roșii printre care mai apar prăjiturile, torturile și alte fripturi și mâncăruri alese chiar din Practic în bucătărie.

Ce îmi place cel mai mult este slujba la biserică, sfințirea ouălor și mielul, pasca cu brânză, cozonacul. Toată lumea din sat iese cu familia, cu coșul plin, merge la biserică la 5 dimineața pentru această slujbă deosebită, apoi la ora 8 se ciocnesc ouă, se taie din mielul fript la cuptorul cu lemne din curte, se închină un pahar cu vin și se spune „Hristos a Înviat!”, iar celălalt răspunde „Adevărat a Înviat!”. E frumos, căci atunci toți membrii familiei sunt în jurul mesei, cei bătrâni închină primii, apoi restul, după vârstă.

Asta acasă se întâmplă, apoi băieții și bărbații, după masă, în prima zi de Paști și chiar în a doua zi pentru cei de mai departe sau din oraș, vin cu „udatul”, așa se spune. Oricare băiat, chiar de la 5-6 ani împreună cu tata, merge din casă în casă la rude, vecini, mătuși, bunici etc., cu udatul. Adică le stropește cu parfum pe doamne și domnișoare; este cam neplăcut ca 2-3 zile să suporți cam multe esențe pe haine, cap sau unde se nimerește, dar tradiția spune că nu ai voie să te speli, că te speli de noroc, te îmbolnăvești de nu știu ce boli etc. Este greu de explicat cam câți îți deschid ușa de Paști cu udatul, în schimb dai ouă roșii, vin sau bani celor mici ca să îți meargă bine tot anul. E frumos de Sfintele Paști, apoi seara, la căminul din sat, a treia zi, este balul udatului.

Mai demult, când eram eu domnișoară, se ținea doar în duminica Tomii, la o săptămână de Paști, dar acum se ține în a treia zi de Paști, fiindcă lumea are serviciu și nu mai vine de la oraș la țară pentru bal. Așa că preotul face o dezlegare, căci se spune că nu-i voie, apoi toți cei dragi, cu bătrâni, copii, merg în sat la joc. Cum spune bunica, aici fiecare are un cont de vin, oale de lut sau sticle din care dă prietenilor. În pauza dintre melodii se bea vin, suc, se dau fructe de pomană celor morți sau de sănătatea celor vii. Așa se face și la Anul Nou, de Bobotează, doar că atunci se colindă. Am moștenit aceste tradiții de la bătrâni și se mai păstrează. O altă tradiție aici la Gaiul Mic este pusul grâului la încolțit. Îîntr-un coș frumos ori o farfurie adâncă se pune grâul, se udă să aibă umezeală, încol­țește și devine verde. Acolo se pun ouăle, colacii, mai nou iepurașii de ciocolată pentru cei mici. Așa că noi trebuie înainte cu o săptămână să ținem post, să ne mărturisim la biserică, adică să ne pregătim și sufletește și trupește ca să ne putem bucura de Sfintele Paști pe deplin. Paște fericit și plin de bucurii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *