Vindem iezi, miei și brânză

Nicolae Cioaclă, loc. Săcele, jud. Constanța

Dragii mei, Vă scriu iar, dar despre animale.
Prezint un articol prin care încerc să vă arăt cât de mult ne ajută (din punct de vedere financiar) creșterea animalelor. Pe lângă văcuțele din microferma noastră, mai deținem și 40 de oi și 20 de capre, acestea din urmă încă nu au început să dea naștere la iezi, dar în zilele următoare ne așteptăm la fătări și din partea lor. În schimb oile ne-au mărit efectivul ovin prin fătări bune și sănătoase, nu am avut pierderi deloc, nici din rândul mieilor și nici din rândul oilor, totul a decurs cum s-ar zice „ca la carte”. Noi tot timpul ne străduim să le asigurăm hrană și adăpost corespunzător.

În acest an totul a fost bine. Acum oile mai merg și la pășu­nat (fără miei), dar le aducem la prânz acasă pentru a da mieii la supt, cu toate că și mieii consumă lucernă și le dăm și uruială făcută din: porumb, mazăre, ovăz și grâu, de trei ori pe zi le dăm drumul și la mama lor pentru a-și lua porția de lăptic, plus că toată noaptea stau împreună cu oile. De asemena și oile sunt bine hrănite; deși merg și până-n prânz și după amiază la pășu­ne, de unde își iau toate vitaminele plus mișcarea pe care o fac, și ele își primesc seara porția de uruială, iar pentru noapte ieslele sunt pline cu lucernă pentru a avea ce rumega.

Vă trimit și o fotografie cu oițele noastre dragi care ne aduc multe beneficii: lapte, miei și chiar și lână. De Sfintele Paști avem miei numai buni de sacrificat și sperăm să primim bănuți buni pe ei, iar după vânzarea mieilor începe mulsul oilor, fiind știut faptul că este cea mai bună brânză, chiar și de păstrat pentru iarnă este bună această brânză făcută din laptele de mai. În fotografie oile erau încă gestante și își primeau porția de uruială în care puneam calciu de la farmacia veterinară (în­dru­mați de medicul veterinar) pentru a le asigura necesarul de minerale să poată duce gestația la bun sfârșit (și să aducă pe lume miei sănătoși și mulți) pentru că, dintr-un efectiv de 34 de oi, numai jumătate au câte 2 miei frumoși și să­nătoși. Îngrijiți cât mai bine animalele. Voi reveni în cadrul familiei Practic Idei și cu alte articole despre viața de la țară.

Citește și despre cum apără legea animalele aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *