Vrei centrală termică? Întâi calculează necesarul de căldură

Foto: Valerian Rădescu
Foto: Valerian Rădescu

Valerian Rădescu, Baia de Fier, jud. Gorj

Dragă redacție,
Am preluat multe idei din colecția revistei Practic Idei, mi-ar trebui pagini întregi pentru a le enumera. Cea mai recentă a fost legată de înlocuirea vechii centrale termice, artizanale, construită cu mulți ani în urmă și care nu mai prezenta siguranță și randament, cu una nouă.
Doream să schimb vechea centrală, dar nu știam ce anume să aleg. M-am oprit la centrala pe combustibil solid, așa cum recomanda și domnul Florin Diaconu din Orlești, jud. Vâlcea. Mi-am dat seama că este cea mai bună alegere, deoarece localitatea în care trăiesc nu este racordată la gaze, iar combustibilul lichid sau curentul electric sunt mai scumpe. În plus în zonă se găsesc importante resurse de lemn și cărbune, astfel încât procurarea lor nu este o problemă prea greu de rezolvat. Acum după ce am înlocuit vehea centrală cu una nouă, performantă, pot spune că am căpătat ceva experiență așa că pot da și eu câteva sfaturi la rândul meu.
Este important ca în cazul în care doriți să cumpărați o centrală termică, indiferent de combustibilul pe care-l folosește, să faceți în prealabil un calcul pentru stabilirea necesarului de căldură. În acest sens trebuie să luați în considerare o mulțime de factori: zona climaterică în care locuiți, materialele utilizate pentru construcția locuinței, mărimea spațiului ce trebuie încălzit și numărul de ferestre.
Rețineți că puterea și numărul caloriferelor le stabiliți în funcție de volumul camerei încălzite. Începând de la o suprafață a camerei mai mare de 20 mp este bine să fie instalate în cameră două calorifere pentru o mai bună repartizare a căldurii.
Zona climaterică în care locuiesc, ca de altfel toată zona de sud-est a țării, exceptând-o pe cea litorală, are un regim climateric mediu iarna până la -15 grade Celsius. Astfel iarna pentru încălzirea unui metru cub de locuință de la o temperatură de minus 15 grade Celsius până la 20 grade Celsius, sunt necesari aproximativ 45 W/mc la apartament și 53 W/mc la casă unde pierderile de căldură sunt mai mari. Astfel pentru a calcula necesarul de căldură aproximativ, înmulțiți volumul spațului încălzit cu numărul de W/mc necesari pe timpul iernii. Numărul  de wați = volum x W/mc.
Cunoscând aceste lucruri am trecut la alegerea centralei pe combustibil solid. Acestea pot fi montate independent sau în combinație cu un alt tip de centrală deja existent pentru a reduce costurile energetice. Am ales o centrală ce funcționează cu lemne. Avantajul acestui tip de cazan este camera de combustie de dimensiuni mari ce îmi permite să folosesc bucăți de lemn de dimensiuni mai mari.
Acest tip de centrală termică are o durată lungă de viață și un randament de 78%. Reglarea și întreținerea sunt ușor de realizat, ea prezentând un tiraj bun la coș, asigurat de conținutul scăzut de funingine. Puterea termică a centralei achiziționată de mine este mare deoarece și volumul spațiului încălzit este pe măsură. În plus în sistem mai am intercalate pe lângă calorifere, două boilere cu încălzire prin serpentină, care-mi asigură apa caldă la baie și bucătărie și care preiau o parte din căldura produsă de centrală.
Este recomandat ca aceste cazane să fie amplasate în camere separate de cele locuite, așezate pe pardoseli necombustibile, iar distanța de siguranță față de eventualele materiale inflamabile din jur să fie de minim 2 m. Eu am amplasat centrala într-o cameră special amenajată într-o veche pivniță pe o fundație de beton.
În comerț există o gamă variată de astfel de centrale termice care funcționează pe bază de combustibil solid. Prețurile sunt diferite în funcție de puterea fiecăreia, de aceea este bine ca înainte să o cumpărați, să calculați necesarul de căldură de care aveți nevoie și să consultați mai multe oferte. Centrala pe care am achziționat-o eu m-a costat 4.200 de lei și are o putere de 45 Kw/h.
A fost montată de către instalatorii firmei de la care am cumpărat-o, transportul la domiciliu fiind gratuit. Montajul a fost relativ ușor datorită faptului că în mare măsură instalația era realizată inițial. Sunt foarte mulțumit de randamentul ei incomparabil mai mare decât în cazul celei vechi de aceea îi aduc multe mulțumiri domnului Florin Diaconu pentru sfaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *