Vrei să înveți croitorie? Îți ofer două modele de șorț

sort
Foto: Iordana Vasile

Iordana Vasile, Buzău

Dragi prieteni,
La solicitarea doamnei Aurelia Popa, din Practic-Idei nr. 5/2010, cât și pentru alte cititoare care pot fi interesate, ofer tipare pentru două modele de șorț de bucătărie.
În orice casă un șorț de bucătărie este necesar, fiindcă și la cele mai simple operațiuni, cum ar fi prăjitul unui ou, este bine să porți echipament de protecție. Stropii de grăsime pătează nemilos.
Șorțul se poate croi dintr-o singură bucată de material (fig 1) sau din mai multe dacă vrei să economisești din țesătură (fig. 2).
La șorțul făcut dintr-o singură bucată de material, dimensiunile date sunt relative, le poți modifica după nevoie. După croit tivești pe margini, aplici buzunarul cosându-l pe fața șorțului și montezi cordoanele, cordeluța și sorțul este gata.
Și la croiala din două bucăți dimensiunile le hotărăști în funcție de măsura gospodinei.
După ce ai croit dreptunghiul mare, cel mic, cele două buzunare le faci din restul materialului. Încropește, chiar și prin îmbinări dacă materialul nu permite, cordonul și cordeluța.
Tighelești la mașina de cusut (sau de mână dacă nu ai mașină) dreptunghiul mare și pe cel mic, pe trei laturi (una lungă și două scurte), iar buzunarele pe o singură latură, cea lungă, iar restul le îndoi frumos cu fierul de călcat.
Montezi buzunarele pe locurile lor și tragi la mașină laturile călcate.
Îmbini dreptunghiurile pe linia laturilor netighelite, așezând simetric și materialele spate-n spate.
Aplici cordonul pe fața șorțului în așa fel încât să iasă lucru curat, adică se ascund scamele și aplici și cordeluța.
Dacă dorești un alt model poți încreți puțin dreptunghiul mare sau îi poți face câteva cute; poți pune un singur buzunar fixat pe pieptar (partea de sus a șorțului).
Mult succes!

One thought on “Vrei să înveți croitorie? Îți ofer două modele de șorț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *